Cytrynowa baba, czyli wielkanocne przepisy Pani Izabeli

Uwielbiamy naszych klientów, wiecie o tym prawda?

Tym razem zaprezentujemy wam przepyszne przepisy na wielkanocne łakocie od naszej wielkiej fanki Pani Izabeli, która szczegolnie upodobała sobie jedną z naszych marek. Pani Izabela jest rodowitą Kujawianką i mistrzynią domowych wypieków, ktorymi z powodzeniem dzieli się na naszym fanpage na Facebooku Bonami.pl

Foto: Pinterest

Czym skorupka za młodu nasiąknie…, czyli jak się zaczęła cukiernicza przygoda Pani Izabeli:

Wypieki to moja wielka pasja, już jako mała dziewczynka uwielbiałam obserwować proces powstawania różnego rodzaju ciast. Pierwszy placek upiekłam samodzielnie mając 9 lat i to był zakalec!!!! Na szczęście niepowodzenia kulinarne mnie nie zniechęcają, wręcz przeciwnie motywują do dalszych prób. Oprócz wypieków mam słabość do wszelkiego rodzaju form, foremek, mam ich sporo i nadal nie potrafię sobie odmówić zakupu kolejnych – mówi Pani Izabela

Rozpoznajecie już jakie foremki upodobała sobie nasza klientka? –>> Nordic Ware

Wielkanocna baba jak malowana

 

Babka cytrynowa – piekę ją od kilku lat, łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna, często korzystam z przepisów zamieszczanych na różnych blogach, ten pochodzi z Kwestia Smaku. Ciasto tym razem upiekłam w formie na cztery gniazda i otrzymałam piękne babeczki idealne na prezent.

Składniki:
4 duże jajka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka i sok z jednej cytryny
laska wanilii

Wykonanie:
Masło roztopić dodać sok i skórkę z jednej cytryny. Jaja ubić z cukrem na krem, dodać wanilię. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką (tylko do połączenia składników) na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 160 Cº bez termoobiegu ok. 45 min. Dowolnie ozdabiamy – ja wykonałam lukier z soku z jednej dużej cytryny i cukru pudru.

Pomarańczowe babeczki

Pyszne wilgotne babeczki, długo świeże, idealne do koszyczka wielkanocnego. Przygotowując wszelkiego rodzaju babki należy pamiętać, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, czyli przygotowujemy potrzebne składniki co najmniej 2 godz. przed pieczeniem.

 

Składniki:

100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml napoju typu Fanta
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Lukier:
Sok z jednej pomarańczy oraz cukier puder
Wykonanie:
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawić. Ubić białka na sztywno na koniec dodać żółtka i cukier, następnie ubić ponownie na krem do rozpuszczenia cukru. Odstawić mikser, ręcznie mieszać bardzo delikatnie (łopatką lub tzw. rózgą).
Dodać w dwóch turach mąkę, masło i Fantę, mieszać krótko tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 160 Cº bez termoobiegu, piec ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Długość pieczenia uzależniamy od wielkości formy, ja użyłam foremki na 6 gniazd, jeśli masz foremkę na 12 gniazd piecz babeczki ok. 25 min. Wystudzane ciasto lukrujemy. Życzę udanych i smacznych wypieków :)

PS. Z podanego przepisu możemy również wykonać wielkanocnego baranka. Baranka należy piec 55 minut.

Smacznego :)

Artykuł powstał we współpracy z Panią Izabelą, wszystkie zdjęcia wypieków należą do autorki.

Podobają Ci się formy tych pięknych bab? Sprawdź niepowtarzalne kształty foremek Nordic Ware,

Leave A Reply

Navigate