DIY Tradycyjne ozdoby choinkowe

Zdobienie choinki to jeden z najważniejszych świątecznych rytuałów. Każdy posiada swoje ulubione bombki, które zawiesza z namaszczeniem, niektórzy są zaś specjalistami w rozwieszaniu łańcuchów, lampek czy też anielskiego włosia. A i tak każda choinka jest wyjątkowa, ozdobiona według tradycji i upodobań domowników. Jak odświeżyć własne wyobrażenia na temat idealnie przystrojonej choinki? Wystarczy zainspirować się tradycyjnymi i ludowymi ozdobami, które łatwo wykonać samemu, by tegorocznej choince dodać trochę rumieńców.

stromcek3stromcek4

Tradycyjnie ozdobiona choinka szczyci się ozdobami wykonanymi z naturalnych materiałów lub bezpośrednio pochodzących z przyrody i z własnoręcznie wykonanych słodkości. Takie ozdoby podkreślają piękno samej choinki! Warto przypomnieć również o najbardziej tradycyjnym sposobie oświetlenia choinki, a mianowicie ciepłym światłem, które dają… świeczki. Powiesz, że pięknie wygląda na obrazkach, ale że to zbyt niebezpieczny pomysł? Zdziwisz się, ale może Twoja mama lub babcia wciąż posiadają specjalne „nasadki”, na których niegdyś umieszczało się świeczki na choince, by bezpiecznie się jej trzymały/ Są również do zdobycia w sklepach z dekoracjami. Nagrodą za odwagę i pomysłowość będzie niesamowita świąteczna atmosfera!

Zabierzmy się za ubieranie choinki! Nie może na niej zabraknąć kilku podstawowych „składników”, w tym oczywiście: bombek! Z rodzinnej kolekcji wybierz te najbardziej stonowane, najlepiej jednokolorowe (czerwone, złote, białe), pamiętaj, że ta choinka czerpie ducha z prostych tradycji. Bo w prostocie tkwi siła!

Co jeszcze powinno znaleźć się na tradycyjnej choince? Zdecydowanie słodkości! Zapomnij o słodkich lizakach – warto samemu upiec zdrowe i pożywne ciasteczka miodowe, które wyglądają pięknie i smakują jeszcze lepiej! Poniżej znajdziesz przepis, ale już teraz pamiętaj, by podczas wykrawania ulubionych form nie zapomnieć również o dziurce na nitkę by powiesić ciasteczka jako smaczną ozdobę.

medovniky

Przepis na miodowe ciasteczka:

200 g miodu
600 g gładkiej mąki
150 g margaryny
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i schowaj na noc do lodówki, by odpoczęły. Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i foremkami wykrój ulubione wzory. Ułóż je na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w 180°C, aż nabiorą brązowo-czekoladowego koloru. Gdy ostygną, możesz je udekorować według upodobań.

stromcekOzdoby

Co dalej? Na choinkę zmieści się przecież kilka innych szczególnych dekoracji! Na przykład szyszki, nazbierane w pachnącym lesie będą przypominać jego atmosferę również i przy świątecznym stole. Możesz przygotować również klika dekoracji z kartonu (pomalowanego na czerwono lub biało) lub filcu: serduszka, gwiazdy, śnieżynki i inne ulubione motywy. Ciekawą ozdobą będą nawet same foremki do pieczenia! Zawieszone na nitce będą miłym urozmaiceniem.

Życzymy udanych przygotowań do Świąt i mamy nadzieję, że pochwalicie się, jak wygląda wasza tegoroczna choinka?

stromcek2

Źródło: Pinterest

Comments

comments

Leave A Reply

Navigate