Sztuka przygotowania kawy dla wielu z nas wydaje się dziedziną tajemną, pokrewną alchemii. Przyglądamy się baristom w modnych kawiarniach, którzy sypią ziarna do młynka, ugniatają, przyglądają się opadającym kroplom, nadmuchują mleko, tłuką dzbaneczkiem o blat, na koniec jeszcze filiżankę przyozdabiając pięknym wzorem, a nam opada szczęka… Jednak czy rzeczywiście przygotowanie dobrej kawy jest umiejętnością nie do opanowania?
W poniższym króciutkim artykule postaramy się udowodnić, że nie jest. Jak łatwo w domowych warunkach przygotować małą czarną? Przeczytaj i zostań baristą w swoim domu!
Sposób pierwszy: Praska francuska

Prawdopodobnie najprostszym sposobem na zaparzenie domowej kawy (nie licząc może popularnej kawy po turecku) jest użycie tak zwanej praski francuskiej. To urządzenie zostało patentowane w 1929 roku przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Jest to metoda niskociśnieniowa, która jednak pozwala wydobyć niezwykły aromat i smak kawy bez użycia drogiego i wyspecjalizowanego sprzętu. Praski francuskie znajdziesz też na Bonami!
Jak przygotować kawę?
- Użyj delikatnie palonej, jaśniejszej kawy dla uzyskania najlepszego efektu. Ziarna kawy możesz kupić np. w lokalnej palarni kawy.
- Użyj około 5 dużych łyżek zmielonego ziarna. Kawę należy zmielić nieco grubiej, co pozwoli wydobyć najpełniej jej aromat. Młynki do ziarna znajdziesz również u nas.
- Zmieloną kawę nasyp do praski i zalej gorącą wodą na około 2-3 minuty.
- Kiedy kawa się zaparzy, użyj praski (czyli metalowego sitka) i powoli przeciśnij go w dół naparu, żeby odseparować fusy.
- Gotowe! Ten sposób jest naprawdę prosty.
Sposób drugi: Ekspres włoski

Innym łatwym sposobem jest użycie tak zwanego ekspresu włoskiego (lub też kafetierki). Metoda ta jest nieco bardziej skomplikowana, ale w procesie parzenia użyte jest ciśnienie z gotującej się wody, dzięki czemu efekt, który możesz uzyskać będzie bardziej zbliżony do kawy zaparzonej w ekspresie wysokociśnieniowym. A zatem: do dzieła! (Acha, piękne kafetierki znajdziesz oczywiście na Bonami!)
Jak przygotować kawę?
- Użyj kawy pochodzącej z Ameryki Południowej np. z Brazylii lub Salwadoru. Kawy z tych stron są słodsze i bardziej kremowe- idealne do parzenia w kafetierce. Ziarna możesz kupić np. w lokalnej palarni kawy.
- Zmiel kawę nieco grubiej.
- Do dolnej części ekspresu nalej przefiltrowanej wody – nie wyżej niż do wysokości zaworka.
- Następnie do sitka nasyp świeżo zmielonej kawy, tak żeby wypełniła go po brzegi. Kawę wyrównaj palcem, ale nie ugniataj! Inaczej kawa może się przypalić.
- Sitko umieść w dolnej części ekspresu, a następnie górną część umieść na wierzchu i zakręć.
- Kafetierkę postaw na małym gazie i powoli gotuj. Uwaga: bądź cierpliwy i nie odkręcaj większego płomienia, dla uzyskania najlepszego efektu.
- Po około 1,5 minuty kawa pojawi się w górnej części ekspresu. Kiedy już prawie cała przeleje się, i strużka zamieni się bladą, wartką piankę, zdejmij ekspres z ognia i włóż dolną część pod zimną wodę, żeby zahamować proces i uniknąć przypalenia kawy.
- Gotowe! Zaparzyłeś właśnie pyszną kawę. Teraz zdecyduj czy wypijesz mocne espresso, czy rozcieńczysz napar gorącą wodą tworząc nieco słabsze americano.
A może cappuccino?

No właśnie: co jeśli lubię tylko kawę z mlekiem? Codziennie rano budzę się z marzeniem o delikatnej, kremowej piance jak z Śniadania u Tiffany’ego. To nie problem! Poznaj dwa sposoby na mleczną piankę.
Sposób na mleczną piankę #1
Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie mlecznej pianki jest użycie… praski francuskiej. Tak, tej samej w której przed chwilą zaparzyliśmy kawę!
- Podgrzej mleko w garnuszku do temperatury około 60°C. Uważaj, żeby mleka nie przypalić!
- Następnie nalej podgrzane mleko do praski francuskiej i coraz szybciej spieniaj je sitkiem przeciskając go na przemian w dół i w górę. 2 minuty pracy i gotowe!
Sposób na mleczną piankę #2
Innym wygodnym sposobem jest użycie miksera, lub spieniacza do jajek (w formie drucianego śmigiełka na baterie). To takie proste!

A więc znasz już parę domowych sposobów na kawę jak z kawiarni. Nie pozostaje nic innego, jak wyposażyć się w niedrogi sprzęt na przykład z kolekcji Café Olé i Pioneer i zaskoczyć gości wybornym espresso lub cappuccino. Parzenie kawy to nie sztuka tajemna – to dobra zabawa, która przynosi dużo satysfakcji!