Garść porad: Jak zaparzyć w domu dobrą kawę?

Sztuka przygotowania kawy dla wielu z nas wydaje się dziedziną tajemną, pokrewną alchemii. Przyglądamy się baristom w modnych kawiarniach, którzy sypią ziarna do młynka, ugniatają, przyglądają się opadającym kroplom, nadmuchują mleko, tłuką dzbaneczkiem o blat, na koniec jeszcze filiżankę przyozdabiając pięknym wzorem, a nam opada szczęka… Jednak czy rzeczywiście przygotowanie dobrej kawy jest umiejętnością nie do opanowania?

W poniższym króciutkim artykule postaramy się udowodnić, że nie jest. Jak łatwo w domowych warunkach przygotować małą czarną? Przeczytaj i zostań baristą w swoim domu!

 

Sposób pierwszy: Praska francuska

kawa1
Znana i lubiana praska francuska- prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na domową, dobrą kawę. Źródło: Pinterest

Prawdopodobnie najprostszym sposobem na zaparzenie domowej kawy (nie licząc może popularnej kawy po turecku) jest użycie tak zwanej praski francuskiej. To urządzenie zostało patentowane w 1929 roku przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Jest to metoda niskociśnieniowa, która jednak pozwala wydobyć niezwykły aromat i smak kawy bez użycia drogiego i wyspecjalizowanego sprzętu. Praski francuskie znajdziesz też na Bonami!

Jak przygotować kawę?

  1. Użyj delikatnie palonej, jaśniejszej kawy dla uzyskania najlepszego efektu. Ziarna kawy możesz kupić np. w lokalnej palarni kawy.
  2. Użyj około 5 dużych łyżek zmielonego ziarna. Kawę należy zmielić nieco grubiej, co pozwoli wydobyć najpełniej jej aromat. Młynki do ziarna znajdziesz również u nas.
  3. Zmieloną kawę nasyp do praski i zalej gorącą wodą na około 2-3 minuty.
  4. Kiedy kawa się zaparzy, użyj praski (czyli metalowego sitka) i powoli przeciśnij go w dół naparu, żeby odseparować fusy.
  5. Gotowe! Ten sposób jest naprawdę prosty.

 

Sposób drugi: Ekspres włoski

Espres włoski to klasa i kawa zaparzona ciśnieniowo bez wielkich wydatków! Źródło: Pinterest
Espres włoski to klasa i kawa zaparzona ciśnieniowo bez wielkich wydatków! Źródło: Pinterest

 

Innym łatwym sposobem jest użycie tak zwanego ekspresu włoskiego (lub też kafetierki). Metoda ta jest nieco bardziej skomplikowana, ale w procesie parzenia użyte jest ciśnienie z gotującej się wody, dzięki czemu efekt, który możesz uzyskać będzie bardziej zbliżony do kawy zaparzonej w ekspresie wysokociśnieniowym. A zatem: do dzieła! (Acha, piękne kafetierki znajdziesz oczywiście na Bonami!)

Jak przygotować kawę?

  1. Użyj kawy pochodzącej z Ameryki Południowej np. z Brazylii lub Salwadoru. Kawy z tych stron są słodsze i bardziej kremowe- idealne do parzenia w kafetierce. Ziarna możesz kupić np. w lokalnej palarni kawy.
  2. Zmiel kawę nieco grubiej.
  3. Do dolnej części ekspresu nalej przefiltrowanej wody – nie wyżej niż do wysokości zaworka.
  4. Następnie do sitka nasyp świeżo zmielonej kawy, tak żeby wypełniła go po brzegi. Kawę wyrównaj palcem, ale nie ugniataj! Inaczej kawa może się przypalić.
  5. Sitko umieść w dolnej części ekspresu, a następnie górną część umieść na wierzchu i zakręć.
  6. Kafetierkę postaw na małym gazie i powoli gotuj. Uwaga: bądź cierpliwy i nie odkręcaj większego płomienia, dla uzyskania najlepszego efektu.
  7. Po około 1,5 minuty kawa pojawi się w górnej części ekspresu. Kiedy już prawie cała przeleje się, i strużka zamieni się bladą, wartką piankę, zdejmij ekspres z ognia i włóż dolną część pod zimną wodę, żeby zahamować proces i uniknąć przypalenia kawy.
  8. Gotowe! Zaparzyłeś właśnie pyszną kawę. Teraz zdecyduj czy wypijesz mocne espresso, czy rozcieńczysz napar gorącą wodą tworząc nieco słabsze americano.

 

A może cappuccino?

kawa4
Spienić mleko nie jest wcale tak trudno! Źródło: Pinterest

No właśnie: co jeśli lubię tylko kawę z mlekiem? Codziennie rano budzę się z marzeniem o delikatnej, kremowej piance jak z Śniadania u Tiffany’ego. To nie problem! Poznaj dwa sposoby na mleczną piankę.

Sposób na mleczną piankę #1

Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie mlecznej pianki jest użycie… praski francuskiejTak, tej samej w której przed chwilą zaparzyliśmy kawę!

  1. Podgrzej mleko w garnuszku do temperatury około 60°C. Uważaj, żeby mleka nie przypalić!
  2. Następnie nalej podgrzane mleko do praski francuskiej i coraz szybciej spieniaj je sitkiem przeciskając go na przemian w dół i w górę. 2 minuty pracy i gotowe!

Sposób na mleczną piankę #2

Innym wygodnym sposobem jest użycie miksera, lub spieniacza do jajek (w formie drucianego śmigiełka na baterie). To takie proste!

kawa3
Źródło: Pinterest

A więc znasz już parę domowych sposobów na kawę jak z kawiarni. Nie pozostaje nic innego, jak wyposażyć się w niedrogi sprzęt na przykład z kolekcji Café Olé i Pioneer i zaskoczyć gości wybornym espresso lub cappuccino. Parzenie kawy to nie sztuka tajemna – to dobra zabawa, która przynosi dużo satysfakcji!

Leave A Reply

Navigate