Inspiracja, letni piknik na zielonej łące

Uwielbiamy lato i to z kilku powodów. Ciepłe dni, dużo światła i zielona łąka pod stopami – to właśnie napełnia energią autorów słowackiego bloga Coolinari. Zobaczcie, jak Kamil i Miszka spędzili ostatni weekend na zielonej łące. Nie zapomnieli także o Bonami. Hmm… co dobrego znalazło się na pikniku?

Gdy, Kamil przygotowywał jedzenie, Miszka zerwała polne kwiaty. Źródło: Coolinari

Jak wyglądał piknik?

Przygotowania zaczynają się w domu, gdy wszystkie pyszności starannie trzeba ułożyć w koszykach i skrzyneczkach. Na pikniku nie może zabraknąć również Lilu, czyli czworonożnego, psiego członka rodziny. Piknik na świeżym powietrzu to wielka wyprawa? Kamil mówi: “Wystarczy pojechać kilka kilometrów za miasto i tam z łatwośćią znajdziemy spokojne miejsce, gdzie nikt nie będzie nam przeszkadzał”. Plastik czy królewska zastawa? Odpowiedź jest prosta nawet piknik na łące musi mieć odpowiedni standard: “Posiłek na trawie to prawdziwa uczta w królewskim stylu!”

Skrzyneczki możesz używać jako stolik albo krzesełko. Źródło: Coolinari

Jak #bonamirozpieszcza na pikniku?

Blogerska para uwielbia retro. Dlatego podczas takiej uczty nie mogło zabraknąć nostalgicznych dodatków. Kamil ceni sobie połączenie rzeczy pięknych a zarazem funkcjonalnych: “Te drewniane skrzynki są idealne na piknik. Możecie w nich przewieźć jedzenie a potem wykorzystać jako stolik”. Kierując się tą samą zasadą wybrali szklaneczki z przykrywką oraz industrialną tacę.

Słodka lemoniada? Coolinari preferują wodę ze świeżymi owocami :) Źródło: Coolinari

Delektuj się owocowym ciastem! 

Podstawą dobrego pikniku są proste dania. Zabierz ze sobą domowy chleb, pyszny pasztet z sezonowych warzyw i orzeźwiające wody z dodatkiem owoców. Korzystaj z owoców, które są łatwo dostępne i upiecz kruche ciasto. Palce lizać!

Domowy pasztet zrobisz bardzo szybko i jeszcze szybciej zniknie na świeżych bułeczkach. Źródło: Coolinari
Upiecz kruche, owocowe ciasto wg przepisu poniżej. Źródło: Coolinari

Co będziesz potrzebować?

1. Składniki na kruche ciasto (średnica 24cm)

– 170 g masła w temperaturze pokojowej
– 40 g cukru pudru
– 1 żółtko
– 240 g pszennej mąki
– 20 ml wody

2. Krem

– 500 g serka mascarpone
– 200 ml słodkiej śmietany
– 75 g cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3. Syrop

– 100 g jagód
– 1 cytryna
– 80 g cukru
– 300 g jagód i czerwonych porzeczek do posypania

Wysyp mąkę na stolnicę i dodaj resztę składników, starannie wyrabiaj ciasto. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je i ułóż w formie wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem śniadaniowym.

Ciasto możesz również przygotować w mikserze. Pamietaj, aby najpierw zmiskować masło z cukrem a potrem dodać mąkę i resztę składników.

Gdy, ciasto będzie się mrozić przygotuj syrop. Jagody, sok z cytryny. skórkę otartą z cytryny i cukier gotuj na małym ogniu około 30 minut, przelej przez sitko i pozostaw do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto, rozwałkuj i przełóż do tortownicy, najlepiej z otwieranym dnem. Schowaj na chwilkę do lodówki. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni, przykryj je papierem śniadaniowym po 25-30 minutach wyjmij papier i piecz jeszcze 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Zmiksuj serek mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym a następnie dodaj słodką śmietanę. Gotowy krem nanieś szpatułką i ozdob owocami, a na koniec wszystko polej przygotowanym wcześniej syropem.

Coolinari nawet arbuza nigdy nie podzą na plastikowym talerzu. Źródło: Coolinari

Leave A Reply

Navigate