Garść porad… jak nie umrzeć z głodu na wycieczce?

Lato to niekwestionowany czas wycieczek. Tych małych, jednodniowych i tych większych, zaplanowanych na tydzień czy dwa wędrówkach. Jednym z głównych punktów tego typu spędzania czasu jest: a co będziemy jeść? Jak nie umrzeć z głodu na wycieczce? W głowach pojawiają się od razu smaki znane z dzieciństwa, propozycje najbardziej klasyczne z klasycznych: kanapki z pasztetem i ogórkiem bądź pomidorem czy konserwy, owoce, sucharki. I prawdopodobnie te przysmaki nigdy nie znikną z wędrownego menu.

Przedstawimy 3 rady, które zdecydowanie urozmaicą posiłki, które spożywasz w trasie. Dobre jedzenie ucieszy żołądek każdego wędrowca!

Foto: Bonami.cz
Foto: Bonami
1. Dobre przygotowanie

Składniki na jedzenie na wycieczce powinny spełniać 3 kryteria: niska waga (w trasie naprawdę docenisz, że na plecach niesiesz kilka kilo mniej), wytrzymałość (mowa o jedzeniu, więc chodzi o rzeczy, które w czasie podróży nie staną się “papką”) oraz łatwość i szybkość przygotowania, by na gotowaniu nie spędzić połowy dnia.

W idealnym ekwipunku nie może zabraknąć przypraw, to one nadadzą charakter każdej potrawie, w podróży tym bardziej. Sól, pieprz, majeranek, papryczki chilli i inne, ulubione, przyprawy powinieneś zakupić świeże niedługo przed wycieczką. Smak takich przypraw i z garnka wody uczyni przepyszną zupę (dobrze, to może podczas naprawdę ekstremalnie długich podróży…). Świetnie sprawdzają się również ziarna i dobrej jakoś batony, które dodadzą mnóstwo energii.

Niezastąpione jest suszone jedzenie. Jest lekkie i zawsze gotowe do przygotowania. Najbardziej popularne jest suszone mięso, ryby, grzyby i owoce. Przed wycieczką możesz przygotować również nieskomplikowane ciasto, na przykład na placki ziemniaczane (o tym, jak je potem przygotować, przeczytasz niżej).

Foto: Smart Press
Również na łonie natury, w trasie, podczas wędrówki możesz przygotować smakowite jedzenie, które będzie idealnym dopełnieniem radości z przygody. Foto: Smart Press
2. Dobry pomysł na posiłek

Tak, placki ziemniaczane! To prawdopodobnie najcenniejsza informacja: nawet podczas podróży i wędrówki można przyrządzić sobie pyszny posiłek, jak w domu! Taki, który doda Ci mnóstwo energii i będzie smakować jak nigdy.

Niech placki staną się dowodem i inspiracją. Jak je usmażyć? Na kamieniu. Jakie ciasto? Ciasto przygotujesz w domu, nie powinno być  zbyt lejące się, dość gęste, dlatego najlepiej użyć grubej mąki. Właściwie może być to jakikolwiek typ ciasta, nie tylko ziemniaczane.

Składniki na ciasto na placki ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków (nie młodych), 1 jajko, 250 g grubej mąki, 100 ml syropu klonowego (opcjonalnie), sól

  1. Część do wykonania w domu: ziemniaki ugotuj w mundurkach. Schłodzone, zetrzyj na małych oczkach, potem dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i dwiema szczyptami soli. Ciasto przełóż do torebki foliowej lub szczelnego pojemnika na żywność.
  2. Na miejscu:  Rozpal ognisko i na wierzch ułóż płaskie kamienie. Kiedy będą dość rozpalone, oczyść kamienie liśćmi. I teraz: wylej porcje ciasta na kamienie. Obracaj je dwoma widelcami lub dwom gałązkami :) Jeśli placki mają tendencję przyklejać się do kamieni, podpiecz je chwilę (ok. dwie minuty) na mniej rozpalonej części kamienia. Jeśli masz obawy, że placki się spalną, przygotuj sobie z domu trochę masła, oleju lub smalcu.
  3. Gotowe placki polej syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem. Mogą to być powidła czy dżem. Lub na słono: serek do smarowania. Smacznego!

przepis na placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane  na kamieniu? To łatwe! |  Foto: Smart Press

3. Miej ze sobą dużo dobrej wody

Ta rada mniej wiąże się z gotowaniem w trasie, ale tworzy jeden z filarów, które zapewnią Ci dobre samopoczucie podczas wędrówki. Idealna ilość to 3-4 litry dziennie. Ważna jest jakość wody, jeśli masz wątpliwości co do wody, którą spotkałeś na przykład na górskim szlaku, przegotuj ją.

Foto: Bonami.cz
Pamiętaj o piciu dużej ilości wody, podczas wędrówki to podstawa! | Foto: Bonami
A co się przyda w podróży, nie tylko podczas przygotowywania posiłków?
akcesoria podróżnicze na wycieczkę
1. Płachta turystyczna Lazy Daze – White, 2. Zestaw kempingowy z dwoma pojemnikami Stanley, 3. Scyzoryk Multi Tool, 4. Termos Wave 700 ml, niebieski, 5. Emaliowany kubek Cream, 500 ml, 6. Termos obiadowy Stanley Classic 0.7 l, zielony, 7. Śniadaniówka Gold Tin, 8. Apteczka higieniczna na kemping.

Leave A Reply

Navigate