Pasta z fasoli i ciecierzycy od Vegeluv

Pasta z warzyw strączkowych to smaczny dodatek do chleba, który sprawdza się o każdej porze roku. Pełen białka, witamin i minerałów, a przede wszystkim przepyszny! Swoim ulubionym przepisem na pastę z fasoli i ciecierzycy podzieliła się z nami Amelia z Vegeluv. Jeśli również Tobie przypadł on do gustu, zagłosuj na niego w naszym konkursie.

pasta

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli białej, albo Piękny Jaś
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 obrane jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (dodałam cały pęczek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Fasolę i ciecierzycę namocz przez noc. Wypłukaj i ugotuj w nowej wodzie, w szybkowarze – około 25 minut, w zwykłym garnku minimum 60 minut. Ponownie wypłukaj  i zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Podawaj na kanapkach, albo na liściu sałaty posypany czarnuszką.

Zapas pasty przechowuj w praktycznym słoiku Fido.

product-292141-doza-fido-10x13-cm
Słoik z hermetycznym zamknięciem będzie idealny do przechowywania tej pysznej pasty!

Brzmi pysznie? Zagłosuj na przepis TUTAJ.

Navigate