5 pomysłów na zdrowe świąteczne wypieki

Przestawiamy 5 przepisów naszej koleżanki Wioli, ze słowackiego Bonami, na świąteczne wypieki, w których nie ma ani grama mąki czy rafinowanego cukru! Mniam!

Raw kuleczki kakaowe 

raw-kolaciky-6566

½ kubka migdałów

½ kubka orzechów włoskich

1 ½ łyżki dobrego kakao

3 łyżki oleju kokosowego

Migdały i orzechy należy zblendować a następnie dodać kakao i olej kokosowy. W misce wymieszać i ugnieść na jednolitą masę. Kiedy już mamy gotowe ciasto, moczymy ręce w wodzie i formujemy małe kuleczki, które układamy na tacy lub ozdobnym talerzu i ugniatamy palcem. Na wierzch kładziemy orzech, kawałek owocu lub migdał i… gotowe!

  • Brownie inaczej

raw-kolaciky-6588

150 g migdałów

50 g orzechów włoskich

2 łyżki cynamonu

1 filiżanka daktyli

4 łyżki dobrego kakao

Naszą przygodę z brownies rozpoczynamy od namoczenia daktyli, które muszą spędzić w wodzie ok. 10 minut. Migdały i orzechy blendujemy aż do postaci mąki a następnie mieszamy z cynamonem i kakaem. Namoczone daktyle miksujemy (można dodać niewielką ilość wody) i dodajemy do wcześniej przygotowanej mąki orzechowej. Ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy, którą następnie nakładamy do silikonowych lub papierowych foremek na babeczki.

  • Kulki gruszkowo-kokosowe

raw-kolaciky-6582

 1 wielka gruszka (może być marynowana)

6 łyżki wiórków kokosowych 

1 kubeczek wiórków kokosowyh

2 łyżki miodu

Drobno miksujemy lub blendujemy 6 łyżek wiórków kokosowych, dodajemy wydrylowaną gruszkę i jeszcze raz miksujemy ze sobą. Do masy dodajemy kubek wiórków i miód. Mieszamy dokładnie aż do momentu w którym zaczną nas boleć ręce :) Formujemy kuleczki, którym następnie pozwalamy schnąć przez ok 7 godzin. Chwila cierpliwości i przysmak gotowy!

  • Kakaowe pyszności

raw-kolaciky-6570

 

½ filiżanka migdałów

½ filiżanka orzechów keszu

5 suszonych daktyli

1/8 filiżanki suszonego kokosa 

2 łyżki dobrego kakao

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju kokosowego

odrobina naturalnego aromatu waniliowego

kakao do obtoczenia kulek

Uwaga, oto nadchodzi ulubieniec Bonami! Kakaowy przysmak pokochali wszyscy nasi koledzy, dlatego też chcemy podzielić się jego sekretem również z Wami!

Zaczynamy od namoczenia orzechów keszu przez ok. 2 godziny oraz daktyli przez ok. 15 minut. Blendujemy obydwa składniki wraz z olejem, kokosem, migdałami, miodem, kakaem i aromatem na jednolitą masę, z której następnie tworzymy piękne kuleczki i obtaczamy w kakao. Władamy je do lodówki przynajmniej na godzinę a potem szybciutko zjadamy, żeby nikt nas nie ubiegł!

 

  • Pierniczki marchwiowo-jabłkowe

raw-kolaciky-6586

1 filiżanka wiórków, które zostały po wyciśnięciu soku z jabłek i marchwi 

1 filiżanka siemienia lnianego (moczymy wcześniej przez kilka godzin) 

1 filiżanka orzechów keszu (nie moczymy)

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

odrobina oleju kokosowego

Wszystkie składniki poza olejem blendujemy na jednolita masę. Jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy jeszcze parę orzechów keszu. Przygotowane ciasto położymy na papier do pieczenia lub specjalną podkładkę nasmarowaną olejem kokosowym i rozwałkujemy. Następnie na rozwałkowaną masę połóż również posmarowany olejem papier i rozwałkuj ciasto do grubości ok. 3 mm. Z ciasta, przy pomocy foremek wykroimy świątecznie kształty a następnie suszymy przez ok. 7 h.

Podobają Ci się te przepisy? Mamy nadzieję, że tak! Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe, w tym roku możesz się więc zajadać świątecznymi słodkościami bez wyrzutów sumienia! Jeśli potrzebujesz dodatkowych akcesoriów do przygotowania tych pyszności, wszystkie znajdziesz na Bonami!

Życzymy smacznego i słodkich Świąt!

Comments

comments

Leave A Reply

Navigate